Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
268.9 kcal /
1124.9 kJKalorie
1124.9 kJKalorie
7 gBiałko
17.1 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 100 – 150
- g czerwonych buraków średnich, nieobranych
- 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia buraków
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 jajko
- Nadzienie: 230
- g sera koziego twarogowego, chudego, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka listków tymianku, świeżych
- ⅓
- łyżki tymianku, suszonego
- orzeszki piniowe do posypania tarty (ok. 30g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki.
- Nieobrane buraki umyć i osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (230°C), pozostawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać wierzch ciasta widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub postawić na wierzchu ciasta niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 15 min (180°C).
- Do naczynia miksującego włożyć ser kozi, dodać śmietanę, jajko, pieprz i tymianek, wymieszać40 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Nadzienie wylać na podpieczony spód tarty, na wierzchu ułożyć plastry buraków. Piec 40 min (180°C). W tym czasie na kuchence na patelni uprażyć orzeszki piniowe przez ok. 3 min na suchej patelni, na małym ogniu. Tartę z kozim serem i pieczonymi burakami podawać na ciepło posypaną uprażonymi orzeszkami.