Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
348.5 kcal /
1458.2 kJKalorie
1458.2 kJKalorie
6.2 gBiałko
38.5 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 300
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- 1 jajko
- 50 ggrzybów, suszonych borowików podgrzybków
- 300 g wody wrzącej
- Nadzienie: 500
- g kapusty kiszonej, świeżej z tartą marchewką
- 25 g oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ¾
- łyżeczki kminku, mielonego
- 300 g wody wrzącej
- 1 łyżeczka soli
- 15 g śliwek suszonych, bez pestek
- 90 – 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na dwie części (¾ i ¼), uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i 300 g wody, odstawić na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby (wywar zachować), rozdrobnić5 s/obr. 5. Grzyby zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wywar z grzybów i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1. Grzyby przełożyć do innego naczynia, odstawić. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania grzyby należy odcedzić przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić3-6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić3-6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać kapustę, grzyby, śliwki i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzchu tarty tak, aby powstała kratka. Piec 30-35 min (180°C). Tartę z kiszoną kapustą podawać na ciepło.