Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
522.5 kcal /
2187.6 kJ
Kalorie
22.9 gBiałko
33.9 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynata do tofu: 40
  • g sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ½
  • łyżeczki brązowego cukru
  • 450 g tofu, średnio twardego naturalnego, odsączonego, pokrojonego na kawałki (1,5 x 4 cm) (patrz wskazówka)
  • Pesto pietruszkowo-nerkowcowe: 2
  • ząbki czosnku
  • 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 90 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych uprzednio namoczonych przez 1godz., odsączonych
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 – 60 g wody mineralnej, niegazowanej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Bulgur i tofu nuggetsy: 160 – 170
  • g migdałów, ze skórką
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 110 g kaszy bulgur
  • mąka pszenna ilość do obtoczenia tofu
  • 1 jajko roztrzepane, do obtoczenia tofu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sos sojowy i olej sezamowy, dodać czosnek granulowany i brązowegy cukier, wymieszać kopystką, następnie dodać tofu. Wymieszać delikatnie, aby pokryć tofu marynatą, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 30 min. W tym czasie przygotować pesto.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i nerkowce, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sok z cytryny, wodę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 205 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8-10 s/obr. 5. Rozdrobnione migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać wędzoną paprykę, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 1½ łyżeczki soli i oliwę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie zamarynowane tofu obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku i migdałowej panierce, następnie kłaść na przygotowanej wcześniej blasze.
  8. Piec 4-5 min (205°C), wyjąć blachę z piekarnika, ostrożnie przełożyć tofu nuggetsy na drugą stronę. Ponownie włożyć blachę do piekarnika, piec kolejne 4-5 min (205°C).
  9. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę bulgur przełożyć do salaterki. Tofu nuggetsy podawać z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry