Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
522.5 kcal /
2187.6 kJKalorie
2187.6 kJKalorie
22.9 gBiałko
33.9 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata do tofu: 40
- g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki brązowego cukru
- 450 g tofu, średnio twardego naturalnego, odsączonego, pokrojonego na kawałki (1,5 x 4 cm) (patrz wskazówka)
- Pesto pietruszkowo-nerkowcowe: 2
- ząbki czosnku
- 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 90 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych uprzednio namoczonych przez 1godz., odsączonych
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 – 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Bulgur i tofu nuggetsy: 160 – 170
- g migdałów, ze skórką
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 2 łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 110 g kaszy bulgur
- mąka pszenna ilość do obtoczenia tofu
- 1 jajko roztrzepane, do obtoczenia tofu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sos sojowy i olej sezamowy, dodać czosnek granulowany i brązowegy cukier, wymieszać kopystką, następnie dodać tofu. Wymieszać delikatnie, aby pokryć tofu marynatą, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 30 min. W tym czasie przygotować pesto.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i nerkowce, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, wodę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 205 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8-10 s/obr. 5. Rozdrobnione migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wędzoną paprykę, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 1½ łyżeczki soli i oliwę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie zamarynowane tofu obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym jajku i migdałowej panierce, następnie kłaść na przygotowanej wcześniej blasze.
- Piec 4-5 min (205°C), wyjąć blachę z piekarnika, ostrożnie przełożyć tofu nuggetsy na drugą stronę. Ponownie włożyć blachę do piekarnika, piec kolejne 4-5 min (205°C).
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę bulgur przełożyć do salaterki. Tofu nuggetsy podawać z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur bezpośrednio po przygotowaniu.
