Turecki płaski chleb

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
515 kcal /
2156 kJ
Kalorie
14 gBiałko
81 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wody
  • 170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
  • 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu, białego do posypania
  • ziarna sezamu, czarnego do posypania
  • czarnuszka do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  3. Dodać sól i oliwę, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do podrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie płaską, okrągłą formę kamionkową „Peter” natłuścić oliwą za pomocą pędzelka (patrz wskazówka). Podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć w przygotowanej formie, delikatnie je rozciągając i ugniatając palcami, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
  4. Natłuszczonymi dłońmi na całym obwodzie ciasta wyznaczyć okrąg (ok. 3 cm od krawędzi chleba), następnie w obrębie wyznaczonego koła utworzyć linie w taki sposób, aby powstała kratka. W miseczce wymieszać żółtko,1-2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Chleb posmarować przygotowaną mieszanką, posypać sezamem. Piec 20-25 min (230°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Turecki płaski chleb podawać z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry