Turecki płaski chleb
515 kcal /
2156 kJKalorie
2156 kJKalorie
14 gBiałko
81 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- 2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego do posypania
- ziarna sezamu, czarnego do posypania
- czarnuszka do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Dodać sól i oliwę, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do podrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie płaską, okrągłą formę kamionkową „Peter” natłuścić oliwą za pomocą pędzelka (patrz wskazówka). Podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć w przygotowanej formie, delikatnie je rozciągając i ugniatając palcami, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Natłuszczonymi dłońmi na całym obwodzie ciasta wyznaczyć okrąg (ok. 3 cm od krawędzi chleba), następnie w obrębie wyznaczonego koła utworzyć linie w taki sposób, aby powstała kratka. W miseczce wymieszać żółtko,1-2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Chleb posmarować przygotowaną mieszanką, posypać sezamem. Piec 20-25 min (230°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Turecki płaski chleb podawać z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).