Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) z pulpetami z indyka i surówką
521 kcal /
2181.3 kJKalorie
2181.3 kJKalorie
43.4 gBiałko
37.2 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Surówka: 250
- g białej kapusty pokrojonej na kawałki
- 100 – 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 10 g oleju rzepakowego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) z pulpetami z indyka: 80
- g ziaren sezamu, białego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g koperku, świeżego tylko liście
- 300 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 jajko rozm. M
- 20 – 25 g otrębów owsianych Melvit
- (opcjonalnie)
- 30 g sosu sojowego
- 1200 – 1300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mieszanki Trendy Lunch Melvit (quinoa trio, cukinia, pomidory)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę i ogórek, dodać olej, sok z cytryny, pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Surówkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sezam.
- Na suchej patelni uprażyć odważony sezam, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso z indyka, jajko, otręby i sos sojowy, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, zwilżonymi wodą dłońmi uformować pulpety (Ø 3 cm), obtoczyć je w uprażonym sezamie, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszankę Trendy Lunch. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z pulpetami, gotować na parze25-27 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) podawać na ciepło z dodatkiem ugotowanych na parze pulpetów i surówki.