Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem
361.9 kcal /
1514.3 kJKalorie
1514.3 kJKalorie
33.2 gBiałko
22.3 gWęglowodany
15.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing: 1
- awokado (ok.150g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 60 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Szarpany kurczak: 2
- ząbki czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 20 g wody
- 20 g sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- Sałatka: 300
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g roszponki
- 300 g pomarańczy bez białych błonek (albedo), pokrojonych w 2 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać jogurt, sok z pomarańczy, pieprz i sól, zmiksować10 s/obr. 7. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sos sojowy, curry, pieprz i kurczaka, gotować bez założonej miarki13 min/100°C//obr. . Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4(patrz wskazówka). Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odsączyć z nadmiaru płynu, równomiernie rozłożyć na warstwie kurczaka.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z szarpanym kurczakiem i papryką. Odważyć do niej roszponkę, równomiernie rozkładając na warstwie papryki, następnie odważyć pomarańczę, układając równomiernie na roszponce. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Warstwową sałatkę z szarpanym kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.