Tarta z szynką i fasolką szparagową

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
354 kcal /
1482 kJ
Kalorie
14 gBiałko
31.8 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 230 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej zielonej żółtej, pokrojonej na kawałki
  • 180 g śmietany, 18% tłuszczu ½
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach, pokrojonej na kawałki
  • 3 – 4 łyżki tymianku, świeżego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  2. Dodać mąkę, masło i 30 g wody, wymieszać30 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 300 g wody, włożyć koszyczek, umieścić w nim fasolkę, gotować15 min/100°C//obr. . Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10-12 min (170°C), aż do uzyskania złotego koloru.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Do naczynia miksującego włożyć jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, następnie rozłożyć ją równomiernie na wierzchu podpieczonej tarty razem z ugotowaną fasolką i tymiankiem. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kozi twaróg, odstawić.
  9. Polać wierzch ciasta powstałą masą i posypać kawałkami odważonego twarogu koziego, piec 40-45 min (180°C).
  10. Podawać na ciepło.
Przewijanie do góry