Tarta z botwinką i serem feta

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
340.6 kcal /
1426.1 kJ
Kalorie
11 gBiałko
25.1 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 110
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 – 40 g wody zimnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Farsz: 2
  • pęczki botwiny w całości (ok. 350g każdy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 20 g wody
  • 170 – 200 g sera typu feta pokruszonego
  • 170 – 200 g sera koziego twarogowego, pokruszonego
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 jajka
  • ¼
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, wodę i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C). W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
  4. Z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki, odstawić. Buraczki obrać i przekroić na pół.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  6. Dodać buraczki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać masło, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  8. Dodać pokrojone łodygi i liście botwinki i wodę, dusić10 min/120°C//obr. 1.
  9. Dodać ser feta, delikatnie wymieszać kopystką i rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie tarty (patrz wskazówka).
  10. Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, jajka, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 2. Masę wylać równomiernie na nadzienie z botwinki.
  11. Piec 35-40 min (200°C). Tartę z botwinką i serem feta podawać na ciepło lub po ostudzeniu, udekorowaną koperkiem.
Przewijanie do góry