Tarta tatin
364 kcal /
1522 kJKalorie
1522 kJKalorie
3 gBiałko
48 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 75
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
- Karmel: 150
- g cukru
- 70 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 – 8 jabłek np. Golden Delicious, Reneta, Braeburn Boskoop
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
- mąka pszenna do oprószenia blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Natłuścić masłem formę do tarty (Ø 24 cm, patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć ciasto na blat, uformować w kulę. Owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło, 30 g wody i sok z cytryny, uruchomić Karmelizowanie . W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na trzy części lub w ćwiartki (większe kawałki puszczają mniej soku), odstawić. Karmel przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy, rozprowadzić równomiernie po dnie za pomocą kopystki. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po tłuszczu i karmelu. W tym czasie kawałki jabłek ciasno ułożyć w karmelu, równomiernie je rozmieszczając, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na lekko oprószony blat, rozwałkować na kształt koła o wielkości przygotowanej formy, przełożyć na jabłka. Delikatnie docisnąć. Brzegi ciasta ostrożnie zawinąć do środka między jabłka a brzeg formy. Ciasto ponakłuwać nożem, aby umożliwić ujście pary. Piec 30-45 min (200°C) lub do momentu, aż powierzchnia ciasta będzie złotobrązowa, a soki zgęstnieją i staną się złotobrązowe. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie na formę nałożyć talerz lub paterę i jednym ruchem ostrożnie obrócić całość tak, aby ciasto znalazło się na paterze owocami ku górze. Delikatnie zdjąć z ciasta formę. Pozostawić do ostudzenia. Tartę tatin podawać na ciepło lub na zimno.