Tarta serowa z cydrem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
388 kcal /
1624 kJ
Kalorie
17 gBiałko
24 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 240 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 80 g wody
  • 80 g oleju
  • 150 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 150 g cydru
  • 150 g mleka
  • 3 jajka
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Oprószyć mąką okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżki soli i cukier, dodać wodę i olej, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wylepić ciastem dno oraz brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser gruyère i ementaler, rozdrobnić8 s/obr. 6.
  4. Dodać cydr, wymieszać3 s/obr. 4. Przełożyć na kruchy spód, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, pozostałe ½ łyżki soli, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć na masę serową.
  6. Piec na najniższym poziomie piekarnika 35-40 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem sałatki.
Przewijanie do góry