Tarta ratatouille (TM5)
689.3 kcal /
2884 kJKalorie
2884 kJKalorie
16.8 gBiałko
85.8 gWęglowodany
33.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 150
- g masła zimnego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 90 g wody zimnej, plus 1 łyżka (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 1 – 2
- cukinie nieobrane, z odciętymi końcówkami, w razie potrzeby przekrojone wzdłuż na pół
- 2 – 3 pomidory podłużne, całe
- 140 – 190 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 30 g wody
- 10 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
- ½
- łyżeczki soli plus 2-3 szczypty
- ½
- opakowania sera parmezan, tartego (ok. 60g)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Jeżeli ciasto jest sypkie, dodać 1 łyżkę wody, wymieszać ponownie20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i kontynuować przygotowanie przepisu.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry cukinii przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Plastry pomidorów przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, dodać wodę, szczypiorek i ½ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5.
- Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia (40 x 40 cm), rozwałkować na koło (Ø 35 cm, grubość ok. 5 mm). Przełożyć papier do pieczenia z ciastem na blachę do pieczenia.
- Na cieście rozsmarować pastę z suszonych pomidorów, zostawiając 4 cm rant. Ułożyć plastry cukinii i pomidora, nakładając je na siebie (na przemian 1 plaster pomidora i 2-3 plastry cukinii), w koło, zaczynając od brzegów w kierunku środka. Oprószyć 2-3 szczyptami soli. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Tartę posypać parmezanem. Piec ok. 25 min (200°C) lub do momentu, gdy tarta będzie złotobrązowa. Przed podaniem odstawić do ostudzenia na 5-10 min. Tartę ratatouille podawać udekorowaną liśćmi bazylii.