Tarta orzechowa z kremem z nerkowców

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
514.2 kcal /
2152.7 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
40.4 gWęglowodany
38.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Orzechowy spód: 70 – 80
  • g cukru trzcinowego
  • 80 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 g rodzynek uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
  • ½ – ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 20 – 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 15 – 20 g oleju kokosowego
  • 1 szczypta soli
  • Krem z nerkowców: 400
  • g orzechów nerkowca namoczonych przez min. 4godz.
  • 30 – 40 g syropu z agawy
  • 30 – 40 g syropu daktylowego
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g oleju kokosowego
  • 350 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę do tarty (Ø 24 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i płatki owsiane, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie i nerkowce, rozdrobnić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cukier zmielony z płatkami owsianymi, daktyle, rodzynki, cynamon, kakao, olej i sól, rozdrobnić1 min/obr. 6. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, następnie dokładnie wykleić nią spód i brzegi formy, odstawić do lodówki na 2 godz. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć namoczone nerkowce, rozdrobnić20 s/obr. 6. Nerkowce zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać syrop, sok z cytryny, cukier waniliowy, olej kokosowy, rozdrobnić30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 6. Krem z nerkowców przełożyć na schłodzony spód, powierzchnię wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na 30 min.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomarańcze, odstawić.
  8. Na rozgrzaną patelnię wsypać brązowy cukier, ułożyć na nim plastry pomarańczy, karmelizować je po 2-3 min z każdej strony.
  9. Tartę orzechową z kremem z nerkowców podawać udekorowaną skarmelizowanymi plastrami pomarańczy i świeżym rozmarynem.
Przewijanie do góry