Tarta orzechowa z kremem z nerkowców
514.2 kcal /
2152.7 kJKalorie
2152.7 kJKalorie
9.8 gBiałko
40.4 gWęglowodany
38.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Orzechowy spód: 70 – 80
- g cukru trzcinowego
- 80 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g rodzynek uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
- ½ – ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 20 – 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 15 – 20 g oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
- Krem z nerkowców: 400
- g orzechów nerkowca namoczonych przez min. 4godz.
- 30 – 40 g syropu z agawy
- 30 – 40 g syropu daktylowego
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g oleju kokosowego
- 350 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonej w plastry
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Formę do tarty (Ø 24 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i płatki owsiane, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie i nerkowce, rozdrobnić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier zmielony z płatkami owsianymi, daktyle, rodzynki, cynamon, kakao, olej i sól, rozdrobnić1 min/obr. 6. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, następnie dokładnie wykleić nią spód i brzegi formy, odstawić do lodówki na 2 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone nerkowce, rozdrobnić20 s/obr. 6. Nerkowce zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać syrop, sok z cytryny, cukier waniliowy, olej kokosowy, rozdrobnić30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 6. Krem z nerkowców przełożyć na schłodzony spód, powierzchnię wyrównać kopystką, odstawić do lodówki na 30 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomarańcze, odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię wsypać brązowy cukier, ułożyć na nim plastry pomarańczy, karmelizować je po 2-3 min z każdej strony.
- Tartę orzechową z kremem z nerkowców podawać udekorowaną skarmelizowanymi plastrami pomarańczy i świeżym rozmarynem.