Tarta kokosowa z kiwi (bez pieczenia)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
367.2 kcal /
1536.5 kJ
Kalorie
4 gBiałko
20.2 gWęglowodany
31 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód kokosowy: 260
  • g herbatników kokosowych typu Łakotki kokosowe, połamanych na kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • Krem kokosowy: 400
  • g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 5 kiwi dojrzałych, pokrojonych w 3-4 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnione herbatniki, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do formy do tarty (Ø 26 cm) lub tortownicy (Ø 26 cm) i dłońmi rozprowadzić po dnie i bokach na wys. 3 cm, starannie dociskając do ścianek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  5. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Krem przełożyć na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na min. 4 godz. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem tartę udekorować, układając plastry kiwi na całej powierzchni tak, aby zachodziły na siebie. Tartę kokosową z kiwi (bez pieczenia) podawać jako deser.
Przewijanie do góry