Tarta jeżynowa
286 kcal /
1195 kJKalorie
1195 kJKalorie
6 gBiałko
35 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½
- pomarańczy ekologicznej
- ½
- laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g ciastek amaretti (patrz wskazówka)
- 100 g kruchych ciastek (patrz wskazówka)
- 200 g mąki orkiszowej, białej
- 120 g wody
- 1 szczypta soli
- 25 g żelatyny w proszku
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 500 g jeżyn, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, boki natłuścić masłem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Z pomarańczy odkroić kawałek skórki 4 x 1 cm, bez białych błonek, wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć laskę wanilii, dodać cukier i przygotowaną skórkę z pomarańczy, zmielić20 s/obr. 10. Cukier waniliowo-pomarańczowy przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ciastka, zmielić15 s/obr. 10. Ciastka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, masło, 60 g wody i sól, wymieszać15 s/obr. 7. Ciastem wyłożyć dno i boki do ok. 3 cm wysokości przygotowanej formy, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20-25 min (180°C). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie z jeżyn. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i pozostałe 60 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 5 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jeżyny, zmiksować1 min/obr. 10. Jeżyny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, cukier waniliowo-pomarańczowy i wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masę jeżynową z żelatyną, wymieszać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.W razie potrzeby masę przemieszać kopystką. Masę przełożyć na ostudzony kruchy spód. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Tartę jeżynową podawać udekorowaną jeżynami i liśćmi mięty.
