Tarta czekoladowo-orzechowa bez pieczenia
548.3 kcal /
2295.8 kJKalorie
2295.8 kJKalorie
6.3 gBiałko
27.3 gWęglowodany
46.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasteczkowy spód: 300
- g kruchych ciastek czekoladowych, połamanych na kawałki
- 100 – 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g kakao
- Nadzienie: 200
- g orzechów laskowych (patrz wskazówka)
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- Polewa czekoladowa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 40 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka i masło, dodać kakao, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem (Ø ok. 24 cm). Docisnąć do dna i boków (do 2-3 cm wysokości). Odstawić do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić10 s/obr. 10. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 2 łyżki odłożyć do dekoracji.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę i czekoladę, gotować10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem, ostudzić, następnie odstawić do lodówki na min. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę i masło, gotować5 min/98°C/obr. 2. Przełożyć na tartę, posypać odłożonymi rozdrobnionymi orzechami. Odstawić do lodówki na min. 40 min (patrz wskazówka). Tartę czekoladowo-orzechową podawać pokrojoną na kawałki.