Tarta cytrynowa z pianą z białek
370.6 kcal /
1550.5 kJKalorie
1550.5 kJKalorie
5.8 gBiałko
53 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruchy spód: 70
- g cukru pudru
- 280 g mąki orkiszowej, białej
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Krem cytrynowy: 4
- żółtka
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 120 g cukru
- 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g wody
- Polewa bezowa: 4
- białka
- 150 g cukru
- 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, jajko i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć to formy do tarty (Ø 28 cm) i wylepić nim dno i boki. Spód tarty ponakłuwać widelcem. Piec 20-25 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczony kruchy spód odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać skrobię, cukier, sok z cytryny i wodę, podgrzewać7 min/90°C/obr. 4. Gorący krem przelać na upieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier, sok z cytryny i sól, ubijać7 min/60°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę bezową wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując stożki. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie grill (grzałka górna), piec 1-3 min, do momentu, aż wierzch bezy delikatnie się zarumieni. Tarte cytrynową z pianą z białek podawać po ostudzeniu.
