Tarta cytrynowa z pianą z białek

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
370.6 kcal /
1550.5 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
53 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruchy spód: 70
  • g cukru pudru
  • 280 g mąki orkiszowej, białej
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Krem cytrynowy: 4
  • żółtka
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 120 g cukru
  • 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g wody
  • Polewa bezowa: 4
  • białka
  • 150 g cukru
  • 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, jajko i sól, wymieszać20 s/obr. 6. Ciasto przełożyć to formy do tarty (Ø 28 cm) i wylepić nim dno i boki. Spód tarty ponakłuwać widelcem. Piec 20-25 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczony kruchy spód odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać skrobię, cukier, sok z cytryny i wodę, podgrzewać7 min/90°C/obr. 4. Gorący krem przelać na upieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier, sok z cytryny i sól, ubijać7 min/60°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę bezową wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując stożki. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie grill (grzałka górna), piec 1-3 min, do momentu, aż wierzch bezy delikatnie się zarumieni. Tarte cytrynową z pianą z białek podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry