Tarta budyniowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
211 kcal /
886.2 kJ
Kalorie
4 gBiałko
34.4 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem: 250
  • g mleka
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 90 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 laska cynamonu połamana na 4 cm kawałki
  • skórka z ½ cytryny
  • Ciasto: mąka pszenna dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać10 s/obr. 4.
  2. Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać18 min/90°C/obr. 1.5.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwinąć ciasto, lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok. Ø 24 cm), nadmiar ciasta odciąć, zachować.
  5. Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy, z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę.
  6. Piec 20-30 min (200°C) lub do momentu, gdy wierzch lekko zbrązowieje. Tartę budyniową podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry