Tarta budyniowa
211 kcal /
886.2 kJKalorie
886.2 kJKalorie
4 gBiałko
34.4 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krem: 250
- g mleka
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 90 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1 laska cynamonu połamana na 4 cm kawałki
- skórka z ½ cytryny
- Ciasto: mąka pszenna dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać18 min/90°C/obr. 1.5.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwinąć ciasto, lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok. Ø 24 cm), nadmiar ciasta odciąć, zachować.
- Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy, z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę.
- Piec 20-30 min (200°C) lub do momentu, gdy wierzch lekko zbrązowieje. Tartę budyniową podawać po ostudzeniu.
