Tarta à la banoffee pie
454.4 kcal /
1901.1 kJKalorie
1901.1 kJKalorie
6.9 gBiałko
56 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mąki pszennej
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- Masa kajmakowa: 1000
- g mleka 3,2% tłuszczu
- 250 g cukru białego
- 100 g cukru trzcinowego
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Kokosowa bita śmietana: 250
- g bananów pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 2 puszki mleczka kokosowego po 400g każda, zmrożonego (30 min w zamrażalniku)
- wiórki kokosowe do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać40 s/obr. 4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące. Następnie przygotować masę kajmakową.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier biały, cukier trzcinowy i sodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, odparowywać50 min/Varoma/obr. 4.5. Masę przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać wierzch ciasta widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło, posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 25 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej banany, odstawić. Podpieczone ciasto posmarować warstwą masy kajmakowej (grubość ok. 0,5 cm), następnie ułożyć na wierzchu odważone banany, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć mleczko kokosowe z lodówki, odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć i przelać wodę do osobnego naczynia, pozostałą białą, gęstą część mleczka zachować, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć mleczko kokosowe, ubijać2 min 30 s/obr. 3. Wierzch tarty posmarować równomiernie kokosową bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki na 1 godz. Tartę à la banoffee pie podawać schłodzoną.