Tapenada z zielonych oliwek

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
100.7 kcal /
421.5 kJ
Kalorie
1.2 gBiałko
2.5 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 140 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 – 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki soli (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwki, kapary, sok z cytryny, anchois, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, wymieszać10 s/obr. 4.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Tapenadę z zielonych oliwek przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa
Przewijanie do góry