Tapenada z zielonych oliwek
100.7 kcal /
421.5 kJKalorie
421.5 kJKalorie
1.2 gBiałko
2.5 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 gałązka bazylii, świeżej tylko liście
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 140 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki soli (patrz wskazówka)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwki, kapary, sok z cytryny, anchois, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, wymieszać10 s/obr. 4.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Tapenadę z zielonych oliwek przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać jako dodatek do pieczywa