Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
944.6 kcal /
3952.1 kJ
Kalorie
12.7 gBiałko
241.9 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • ananasa, świeżego obranego, bez twardych części, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • ¼ – ½
  • arbuza pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 2 banany dojrzałe, twarde
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • owoce jagodowe, świeże np. borówki, maliny, truskawki, do podania (ok. 400g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ananas. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry ananasa przełożyć na talerz do serwowania, rozłożyć tak, aby plastry zachodziły na siebie, odstawić.
  2. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć arbuz. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry arbuza ułożyć obok ananasa tak, aby zachodziły na siebie, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć banany. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry bananów ułożyć obok ananasa i arbuza tak, aby zachodziły na siebie, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny, dodać miód i miętę, wymieszać15 s/obr. 4. Dressingiem polać pokrojone owoce. Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany owocami jagodowymi i miętą.
Przewijanie do góry