Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem (TM6)
944.6 kcal /
3952.1 kJKalorie
3952.1 kJKalorie
12.7 gBiałko
241.9 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- ananasa, świeżego obranego, bez twardych części, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- ¼ – ½
- arbuza pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 2 banany dojrzałe, twarde
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu
- 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- owoce jagodowe, świeże np. borówki, maliny, truskawki, do podania (ok. 400g)
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ananas. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry ananasa przełożyć na talerz do serwowania, rozłożyć tak, aby plastry zachodziły na siebie, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć arbuz. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry arbuza ułożyć obok ananasa tak, aby zachodziły na siebie, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć banany. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry bananów ułożyć obok ananasa i arbuza tak, aby zachodziły na siebie, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny, dodać miód i miętę, wymieszać15 s/obr. 4. Dressingiem polać pokrojone owoce. Talerz krojonych owoców z cytrynowo-miodowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany owocami jagodowymi i miętą.
