Tajskie pulpeciki z ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
571 kcal /
2390 kJ
Kalorie
35.4 gBiałko
61.5 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Tajskie pulpeciki: 5
  • g kolendry, świeżej
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki, lekko zmrożonych
  • 1 łyżeczka curry, mielone mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryczki chili, suszonej mielonej
  • 5 g sosu rybnego
  • 10 g sosu sojowego jasnego
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g bułki tartej
  • 150 – 200 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
  • Sos: 200
  • g ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 – 20 g papryczek chili, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 10 g curry, mielonego
  • 10 g sosu rybnego
  • 10 g sosu sojowego jasnego
  • 10 g cukru
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentrat bulionu drobiowego, wykonany w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pierś kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić10 s/obr. 6.
  3. Dodać curry, słodką paprykę, chili, sos rybny, sos sojowy, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać20 s/obr. 4. Z powstałej masy uformować kule (Ø 3 cm), układać na wkładzie Varomy, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć pokrojoną w plastry marchewkę, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać curry, sos rybny, sos sojowy i cukier, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać mleko kokosowe, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek z wcześniej opłukanym ryżem i i nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.5.
  8. Tajskie pulpeciki z ryżem podawać na ciepło polane sosem.
Przewijanie do góry