
Tajskie naleśniki ryżowo-kokosowe
2267.4 kcal /
9493.2 kJKalorie
9493.2 kJKalorie
46.2 gBiałko
389.9 gWęglowodany
67.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 300 g mleczka kokosowego
- 120 g wody
- 4 jajka
- 30 g cukru
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 400 g bananów pokrojonych w 5 mm plastry
- 400 g mango, dojrzałego pokrojonego w 5 mm plastry
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- masło klarowane do smażenia
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać mleczko kokosowe, wodę, jajka, cukier, 15 g wiórków kokosowych i sól, zmiksować20 s/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia, odstawić na co najmniej 20 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 15 g wiórków kokosowych. Wiórki uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej banany i mango, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć po kilka plastrów banana i mango, następnie złożyć na pół. Wszystkie naleśniki oprószyć cukrem pudrem i uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.
- Tajskie naleśniki ryżowo-kokosowe podawać jako deser.