Tajskie kotlety rybne
61.2 kcal /
255.9 kJKalorie
255.9 kJKalorie
9.2 gBiałko
3.8 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 liście limonki Kaffir, suszone
- 10 g zielonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- 400 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsza, halibuta), bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 jajko
- olej arachidowy do smażenia
- 2 limonki pokrojone w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście limonki Kaffir, chili, szalotkę i cukier brązowy, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 10.
- Dodać rybę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos rybny, pastę curry i jajko, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Z powstałej masy formować kotlety (Ø 5 cm), spłaszczyć na grubość 1 cm, odstawić do lodówki na 30 min do schłodzenia (patrz wskazówka).
- Rozgrzać olej na patelni, na średniej mocy palnika. Kotlety smażyć 3 min z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Tajskie kotlety rybne podawać bezpośrednio po przygotowaniu skropione sokiem z limonki.