Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
552 kcal /
2340 kJKalorie
2340 kJKalorie
38.2 gBiałko
88.5 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Limonkowy sos chili: 2
- limonki ekologiczne
- 3 – 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 4 ząbki czosnku
- 200 g wody
- 150 g cukru
- 40 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- Kotleciki rybne: 20
- g kolendry, świeżej tylko liście
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 4 cm kawałki
- skórka otarta z limonki bez białych błonek, ekologiczna
- 1 łyżeczka sosu sojowego, light
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 350 g filetów z białej ryby (np. z dorsza), pokrojonych na kawałki
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- 250 g ryżu brązowego, krótkoziarnistego opłukanego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Z limonek zetrzeć skórkę bez białych błonek, z 1 wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczki chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać skórkę i sok z limonki, wodę, cukier, ocet, i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić20 min/120°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać chili, imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zieloną cebulkę, skórkę z limonki, sos sojowy, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, kmin rzymski i cukier palmowy, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać rybę i krewetki, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Masę podzielić na 12 części, uformować z nich kotleciki. Przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 3.5. W tym czasie schłodzone kotleciki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, piec 25-30 min (200°C).
- Tajskie kotleciki rybne podawać z brązowym ryżem i limonkowym sosem chili.