Tajski makaron curry z warzywami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
513.5 kcal /
2149.9 kJ
Kalorie
11.1 gBiałko
52.5 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g kolendry, świeżej
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 6 cm)
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 6 cm)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 100 ggroszku cukrowego w strączkach, przekrojonego na pół
  • 40 – 70 g czerwonej pasty curry
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • 200 g makaronu jajecznego, suchego typu chow mein, przełamanego na pół
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 10 – 20 g sosu sojowego
  • 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę i żółtą paprykę, dodać olej, dusić4 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać groszek cukrowy i pastę curry, dusić kolejne2 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać mleczko kokosowe, wodę i makaron, gotować3 min/100°C//obr. 1, przemieszać kopystką, gotować kolejne2-3 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć sezam, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać sos sojowy i sok z limonki, dokładnie wymieszać kopystką.
  6. Tajski makaron curry z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany rozdrobnioną wcześniej kolendrą i uprażonym sezamem.
Przewijanie do góry