Tajski makaron curry z warzywami
513.5 kcal /
2149.9 kJKalorie
2149.9 kJKalorie
11.1 gBiałko
52.5 gWęglowodany
30 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g kolendry, świeżej
- 100 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 6 cm)
- 100 g żółtej papryki pokrojonej w paski (0,5 x 6 cm)
- 30 g oleju kokosowego
- 100 ggroszku cukrowego w strączkach, przekrojonego na pół
- 40 – 70 g czerwonej pasty curry
- 400 g mleczka kokosowego
- 200 g wody
- 200 g makaronu jajecznego, suchego typu chow mein, przełamanego na pół
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- 10 – 20 g sosu sojowego
- 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę i żółtą paprykę, dodać olej, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać groszek cukrowy i pastę curry, dusić kolejne2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe, wodę i makaron, gotować3 min/100°C//obr. 1, przemieszać kopystką, gotować kolejne2-3 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć sezam, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać sos sojowy i sok z limonki, dokładnie wymieszać kopystką.
- Tajski makaron curry z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany rozdrobnioną wcześniej kolendrą i uprażonym sezamem.