Tajska zupa z kurczakiem, jarmużem i makaronem z fasoli mung
499.5 kcal /
2091.3 kJKalorie
2091.3 kJKalorie
34.3 gBiałko
38.6 gWęglowodany
23.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g azjatyckiego cienkiego makaronu z fasoli mung
- 100 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 2 ząbki czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ – 1
- czerwonej papryczki chili bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g żółtej pasty curry
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w 2 cm kostkę
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- sól ilość do oprószenia kurczaka
- 400 g mleka kokosowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pastę curry, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i dodać koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze kawałki kurczaka, mleko kokosowe, podgrzewać3 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej wazy z makaronem, jarmużem i papryką, wazę przykryć pokrywą lub folią aluminiową, odstawić na 3 min do namoczenia makaronu. Tajską zupę z kurczakiem, jarmużem i makaronem sojowym podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem dowolnej sałatki lub surowych warzyw.