Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
490.3 kcal /
2052.9 kJ
Kalorie
16.1 gBiałko
21.6 gWęglowodany
38.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1200 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 100 g boczniaków, świeżych pokrojonych w paski
  • 80 – 100 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 40 – 60 g pasty z trawy cytrynowej
  • 4 łodygi trawy cytrynowej obrane, bez twardych końców, przekrojone na pół
  • 50 g korzeniagalangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka korzeniagalangalu, suszonego, mielonego
  • 6 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 350 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
  • 350 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
  • 30 g sosu rybnego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mleko kokosowe, wodę, boczniaki, cebulę szalotkę, chili, pastę z trawy cytrynowej, galangal i liście limonki Kaffir, gotować20 min/95°C//obr. 1.
  3. Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, sos rybny, kurkumę, sól, pieprz i cukier, gotować4 min/95°C//obr. 0.5. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty. Tajską zupę z krewetkami (Tom Kha Goong) podawać skropioną sokiem z limonki i udekorowaną świeżą kolendrą.
Przewijanie do góry