Tahini
2432.5 kJ /
581 kcalKalorie
581 kcalKalorie
11 gBiałko
5 gWęglowodany
60 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g ziaren sezamu, białego
- 30 g oleju słonecznikowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sezam. Odważony sezam uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać uprażony sezam, zmielić20 s/obr. 9. Sezam zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, zmiksować30 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Tahini używać do wybranych przepisów.