
Tagliatelle ze szpinakiem
589.5 kcal /
2466.3 kJKalorie
2466.3 kJKalorie
18.8 gBiałko
68.4 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- woda osolona, do ugotowania makaronu
- 400 g liści szpinaku baby, świeżych
- 400 g liści szpinaku, świeżych dużych liści, pokrojonych w paski
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 – 4 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Ma pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Nastawić wodę na makaron tak, aby ugotował się równocześnie z sosem. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 20 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać7 s/obr. 3.
- Dodać 200 g odważonego wcześniej szpinaku, odparowywać bez założonej miarki4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pozostały odważony szpinak, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski, polać sosem szpinakowym, wymieszać kopystką, rozłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem. Tagliatelle ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.