Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
750 kcal /
3142 kJKalorie
3142 kJKalorie
37.2 gBiałko
77.9 gWęglowodany
33.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 400 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g selera naciowego pokrojonego w 3 mm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 40 g oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 580 g wody
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 350 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 80 g seragorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć filety z anchois, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać 200 g mięsa wołowego, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g mięsa wołowego, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione wcześniej mięso z anchois, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, suszone pomidory i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać seler, oliwę i rozdrobnione wcześniej mięso z anchois, dusić6 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, wodę i sól, gotować7 min/100°C//obr. 1.
- Dodać makaron, wymieszać kopystką,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, następnie odstawić na 2-3 min, aby makaron wchłonął cały płyn.
- Dodać gorgonzolę, śmietanę, tymianek i pieprz, wymieszać kopystką. Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.