Tagliatelle z sosem kurkowym
613 kcal /
2564.6 kJKalorie
2564.6 kJKalorie
16.2 gBiałko
88.6 gWęglowodany
22.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 400 g kurek, świeżych oczyszczonych
- ¾
- łyżeczki soli
- woda osolona, do ugotowania makaronu
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- tymianek, świeży tylko liście, do posypania
- natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kurki i sól, dusić5 min/120°C//obr. . W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować osoloną wodę.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, mąkę, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s//obr. 2, następnie gotować8 min/95°C//obr. . W tym czasie w garnku ugotować odważony makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć na talerze, polać sosem kurkowym. Tagliatelle z sosem kurkowym podawać posypane tymiankiem.