Tagliatelle z marchewki z pesto z naci marchewki
447 kcal /
1873 kJKalorie
1873 kJKalorie
11 gBiałko
14 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzeszków piniowych
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm na kawałki, plus dodatkowa ilość, w płatkach, do podania
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek naci marchewki młodej, ekologicznej (60-90g), umytej i osuszonej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 600 – 800 g marchewki pokrojonej spiralizerem na wstążki (patrz wskazówka)
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 250g), do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzeszki. Odważone orzeszki uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
- Do naczynia miksującego włożyć uprażone orzeszki, parmezan, czosnek i nać marchewki, dodać oliwę, sól i pieprz, zmiksować8 s/obr. 10. Pesto z naci marchewki przełożyć do miseczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, oprószyć solą, gotować na parze10-20 min/Varoma/obr. 1. Tagliatelle z marchewki podawać z pesto z naci marchewki, pomidorkami i płatkami parmezanu bezpośrednio po przygotowaniu.
