Tagliatelle z marchewki i cukinii
69.1 kcal /
289 kJKalorie
289 kJKalorie
1.4 gBiałko
8.7 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g marchewki
- 400 g cukinii małej, ze skórką
- 500 g wody
- 1 ½
- łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę i cukinię. Za pomocą obieraczki pokroić marchewkę na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić cukinię, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić ją tak, aby na każdym pasku pozostał kawałek skórki. Tagliatelle z marchewki i cukinii ułożyć luźno w przystawce Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 1. Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane i przyprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą. Tagliatelle z marchewki i cukinii podawać na gorąco.
