Tagliatelle z krewetkami
835.5 kcal /
3495.8 kJKalorie
3495.8 kJKalorie
33.4 gBiałko
96.9 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 5 g kolendry, świeżej tylko liście, (ok. ½ pęczka), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 – 4 ząbki czosnku
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 250 g krewetek, mrożonych, obranych średnich np. królewskich tygrysich
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 10g)
- 200 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić4 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek, cebulę szalotkę, chili i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wino, pieprz, sól i zioła prowansalskie, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego krewetki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać makaron, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron z sosem przełożyć do 2 głębokich talerzy, na wierzchu ułożyć ugotowane na parze krewetki, udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Tagliatelle z krewetkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.