Tagliatelle z duszonymi grzybami
403.4 kcal /
1687.6 kJKalorie
1687.6 kJKalorie
11.4 gBiałko
58.5 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1½ łyżki
- 100 g borowików, świeżych pokrojonych w plastry
- 30 g borowików, suszonych namoczonych 20 min w ciepłej wodzie, odsączonych
- 100 g pieczarek pokrojonych na kawałki
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć 1 łyżkę rozdrobnionej pietruszki do innego naczynia, odstawić. Pozostałą pietruszkę pozostawić w naczyniu miksującym.
- Dodać czosnek i 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1. Czosnek można ostrożnie wyjąć lub zostawić w naczyniu miksującym.
- Dodać borowiki, pieczarki i ¼ łyżeczki soli, gotować12 min/100°C//obr. . Przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, następnie przełożyć do naczynia z borowikami. Dodać pozostałe 1½ łyżki oliwy, rozdrobnioną pietruszkę i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Tagliatelle z duszonymi grzybami podawać na gorąco.
