Tagine z jagnięciną
374 kcal /
1565.8 kJKalorie
1565.8 kJKalorie
23 gBiałko
48.3 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- 150 g bakłażana pokrojonego w 5 mm półplastry
- 300 g jagnięciny udźca steku, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 5 – 6 moreli suszonych, bez pestek pokrojonych w paski
- 150 g kaszy kuskus
- 260 – 280 g wody wrzącej
- ½
- łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 5 – 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanej, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 20 g oliwy, 1 łyżeczkę soli, pieprz, marchewkę, bakłażana i jagnięcinę, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pomidory i morele, gotować kolejne10-15 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę kuskus i wodę, odstawić. Do miski z kaszą i wodą dodać skórkę z cytryny, 10 g oliwy i ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 5 min do namoczenia. W razie potrzeby kuskus odcedzić przez koszyczek, przełożyć do głębokiego naczynia, a następnie wyłożyć na niego gulasz. Tagine z jagnięciną podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypany natką pietruszki.
