Tacos z szarpanym mięsem z kaczki

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
227 kcal /
951.2 kJ
Kalorie
17.3 gBiałko
15.4 gWęglowodany
10.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 6 nóg z kaczki, ze skórą, z kością (ok. 200g każda)
  • 50 g miodu
  • 45 g sosu sojowego
  • ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa i tortilli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • 125 g białego wina, wytrawnego
  • 130 g ogórka
  • 50 – 60 g czerwonej cebuli
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania tortilli
  • 120 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 100 g wody
  • 400 g pomidorów, z puszki (krojonych w całości)
  • 10 g octu ryżowego
  • 20 – 40 g sosu sriracha
  • 8 tortilli pszennych (Ø ok. 25 cm)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, włożyć do niej nogi z kaczki, odważyć miód i 30 g sosu sojowego. Oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, nacierając mięso marynatą równomiernie z każdej strony.
  2. Kaczkę ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym (skórą do dołu). Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej wino, następnie przelać na dno naczynia, w którym znajduje się kaczka. Całość przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec 1 godz. 30 min (150°C), następnie mięso odwrócić na drugą stronę, piec kolejną 1 godz. 30 min (150°C, patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sos oraz dodatki do tacos.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ogórek i czerwoną cebulę. Ogórek pokroić w 0,5 cm słupki, cebulę w piórka, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać suszone śliwki i wodę, gotować bez założonej miarki7 min/100°C/obr. 2.
  6. Dodać pomidory, ocet ryżowy, pozostałe 15 g sosu sojowego, sos sriracha, sól i pieprz, odparowywać bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 2. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Sos pozostawić w otwartym naczyniu miksującym.
  7. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć na deskę do krojenia. Zdjąć skórę, odstawić. Mięso pokroić na 6-7 cm kawałki, odstawić. Kości usunąć, wyrzucić. Zwiększyć temp. piekarnika do 180°C.
  8. Z tortilli wyciąć za pomocą ringa lub odwróconej miseczki i ostrego noża 16 kół, Ø ok. 12,5 cm (patrz wskazówka). Posmarować olejem za pomocą pędzelka, oprószyć solą. Zgiąć na pół, formując łódeczki, ułożyć w przestrzeniach odwróconej do górny dnem formy do muffinek. Piec partiami 3-5 min (180°C). W tym czasie dokończyć przygotowanie nadzienia do tacos.
  9. Do naczynia miksującego dodać mięso kaczki, rozdrobnić3 s//obr. 4. Skórę kaczki pokroić na 0,5 cm paski, przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć 3-5 min lub do momentu, aż będzie chrupiąca.
  10. Podpieczone łódeczki z tortilli wypełnić szarpanym mięsem kaczki w sosie. Całość udekorować słupkami ogórka, piórkami cebuli i smażoną skórą z kaczki. Tacos podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako przekąskę.
Przewijanie do góry