Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
354.3 kcal /
1482.5 kJKalorie
1482.5 kJKalorie
47.8 gBiałko
38.8 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pełnoziarniste tortille: 130
- g wody
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Nadzienie z kurczaka: 20
- g oliwy z oliwek
- 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (6 x 1 cm)
- 200 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej w 1 cm plastry
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g resztek mięsa z kurczaka pieczonego, pokrojonych na 1 cm kawałki
- 8 gałązek kolendry, świeżej posiekanej
- 6 łyżek crème fraîche, min. 30% tłuszczu (120g)
- 6 łyżek kwaśnej śmietany (120g)
- 1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 1.
- Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oliwy, dodać czerwoną paprykę, uruchomić Wysokie Temp. .
- Dodać pozostałe 5 g oliwy i cebulę dymkę, uruchomić Wysokie Temp. .
- Dodać kmin rzymski, paprykę ostrą, sól, pieprz i resztki pieczonego kurczaka, wymieszać10 s//obr. 1. Nadzienie z kurczaka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ciasto podzielić na 12 równych części (ok. 35 g każda), uformować w kule, następnie rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na okrągłe placki (Ø 12 cm, grubość 1-2 mm). Smażyć kolejno na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średniej mocy palnika, ok. 30 s z każdej strony. Usmażone placki układać jeden na drugim, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną (patrz wskazówka) do momentu podania, aby pozostały miękkie i nie kruszyły się przy zwijaniu.
- Na każdej usmażonej tortilli ułożyć 1-2 łyżki nadzienia, posypać liśćmi kolendry, dodać ½ łyżki crème fraîche i złożyć na pół. Tacos z resztkami pieczonego kurczaka podawać z dodatkiem limonki do skropienia.