Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
164.8 kcal /
689.3 kJKalorie
689.3 kJKalorie
6.2 gBiałko
18.2 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 120 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
- 90 g sera żółtego np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (1 puszka)
- 120 g wody
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 8 muszli do tacos, kukurydzianych (patrz wskazówka)
- suszone płatki chili do posypania
- (opcjonalnie)
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- 8 łyżeczek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania
- 1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, marchewkę i cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, wymieszać, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać fasolę, wodę, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz, kmin rzymski i pieprz cayenne, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Do muszli do tacos nałożyć równomiernie startą cukinię i marchewkę, pokrojone pomidory, sos z fasoli i rozdrobniony ser. Każdą porcję posypać płatkami chili i udekorować kolendrą. Tacos z warzywami i fasolą podawać z dodatkiem śmietany i ósemkami limonki do skropienia.