Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
164.8 kcal /
689.3 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
18.2 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 120 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
  • 90 g sera żółtego np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (1 puszka)
  • 120 g wody
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • 8 muszli do tacos, kukurydzianych (patrz wskazówka)
  • suszone płatki chili do posypania
  • (opcjonalnie)
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • 8 łyżeczek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania
  • 1 limonka pokrojona w ósemki, do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, marchewkę i cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, wymieszać, odstawić.
  4. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pomidory. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać fasolę, wodę, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz, kmin rzymski i pieprz cayenne, gotować8 min/100°C//obr. 1.
  8. Do muszli do tacos nałożyć równomiernie startą cukinię i marchewkę, pokrojone pomidory, sos z fasoli i rozdrobniony ser. Każdą porcję posypać płatkami chili i udekorować kolendrą. Tacos z warzywami i fasolą podawać z dodatkiem śmietany i ósemkami limonki do skropienia.
Przewijanie do góry