Tabbouleh z surowymi warzywami
355 kcal /
1486 kJKalorie
1486 kJKalorie
10 gBiałko
37 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g kaszy bulgurgrubej
- 950 g wody
- 2 ¾
- łyżeczki soli
- 70 g cebuli dymki tylko zielona część, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 120 g masła orzechowego
- 40 g octu balsamicznego
- 50 g sosu sojowego
- 20 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 350 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 400 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę bulgur, dodać 850 g wody i 2 łyżeczki soli, gotować12 min/100°C//obr. 1. Pozostawić do napęcznienia w naczyniu miksującym na ok. 30 min, następnie dokładnie wymieszać kopystką i przełożyć do dużej miski, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą, odważyć do niej cebulę dymkę i orzeszki ziemne, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło orzechowe, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód, oliwę, sok z cytryny, pieprz, pozostałe ¾ łyżeczki soli i 100 g wody, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać marchewkę i kapustę, rozdrobnić8-12 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą bulgur, cebulą dymką i orzeszkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać kopystką. Tabbouleh podawać udekorowany plastrami cebuli dymki.