Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem
335 kcal /
1402 kJKalorie
1402 kJKalorie
18 gBiałko
27 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- 75 g komosy ryżowej (quinoa)
- ½
- cytryny ekologicznej, bez białych błonek, otarta skórka i sok
- ½
- ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 20 g szczypiorku, świeżego posiekanego na kawałki
- (opcjonalnie)
- 3 – 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 – 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g pomidora pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 1 – 2 szczypty chili, mielonego
- 100 g ogórka pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 100 g tuńczyka, z puszki odsączonego z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać komosę ryżową, gotować12 min/100°C//obr. . Przecedzić komosę przez koszyczek, przełożyć do dużej miski. Do ugotowanej komosy ryżowej dodać otartą skórkę i sok z ½ cytryny, wymieszać kopystką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę dymkę, kolendrę i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, pomidory, sól i chili, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać ogórka i tuńczyka, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z komosą ryżową, wymieszać dokładnie kopystką.
- Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem podawać na ciepło lub na zimno.