Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
335 kcal /
1402 kJ
Kalorie
18 gBiałko
27 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 75 g komosy ryżowej (quinoa)
  • ½
  • cytryny ekologicznej, bez białych błonek, otarta skórka i sok
  • ½
  • ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 20 g szczypiorku, świeżego posiekanego na kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 3 – 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 – 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g pomidora pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 1 – 2 szczypty chili, mielonego
  • 100 g ogórka pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g tuńczyka, z puszki odsączonego z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać komosę ryżową, gotować12 min/100°C//obr. . Przecedzić komosę przez koszyczek, przełożyć do dużej miski. Do ugotowanej komosy ryżowej dodać otartą skórkę i sok z ½ cytryny, wymieszać kopystką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę dymkę, kolendrę i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, pomidory, sól i chili, wymieszać10 s/obr. 4.
  5. Dodać ogórka i tuńczyka, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do miski z komosą ryżową, wymieszać dokładnie kopystką.
  6. Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry