Tabbouleh z bobem
271.6 kcal /
1137.2 kJKalorie
1137.2 kJKalorie
9.4 gBiałko
43.7 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Tabbouleh: 300
- g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g liści mięty, świeżych
- 1200 g wody
- 150 g kaszy bulgur
- 200 g bobu, świeżego
- 200 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- ½
- łyżeczki soli
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 100 g ogórka pokrojonego na kawałki
- Dressing: 1 – 2
- ząbki czosnku
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g miodu
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pomidorki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z pomidorkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur. Kaszę przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, aby równomiernie się ugotowała. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bób, oprószyć solą, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, obrać bób, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i ogórka, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z pomidorkami i ziołami. Dodać do miski ugotowaną kaszę bulgur, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. wymieszać30 s/obr. 3. Dressingiem polać tabbouleh, wymieszać kopystką.
- Tabbouleh z bobem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce do momentu podania.