Szynka w cieście chlebowym
422.5 kcal /
1768.9 kJKalorie
1768.9 kJKalorie
34.6 gBiałko
47.5 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zalewa do peklowania: 2000
- g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 40 g soli peklowej
- 1 szynka wieprzowa (1000g)
- Ciasto chlebowe: 30
- g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 250 g wody
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek i płatki chili, gotować10 min/100°C//obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić na 1 godz. do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wlać odstawioną wodę z przyprawami, dodać sól peklową, wymieszać20 s//obr. 2.5. Powstałą zalewę do peklowania przelać do dużego garnka, odstawić. Szynkę wieprzową ułożyć na desce do krojenia, ponakłuwać widelcem lub szpikulcem do mięs, aby w trakcie peklowania zalewa lepiej wniknęła wgłąb mięsa. Nakłutą szynkę przełożyć do garnka z zalewą do peklowania. Garnek przykryć, odstawić do lodówki na 3-4 dni, codziennie obracając mięso.
- Mięso odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, zalewę z peklowania wylać. Mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką kuchenną i odstawić, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt koła (Ø ok. 30 cm, grubość ok. 1 cm). Z szynki usunąć folię, ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Zawiniętą w ciasto szynkę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, kładąc ją zlepioną stroną do dołu.
- Piec 60 min (190°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na 15-20 min. Szynkę w cieście chlebowym podawać na ciepło, pokrojoną w 1-1,5 cm plastry.
