Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym - Przepisy na Thermomix

Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
418 kcal /
1763 kJ
Kalorie
18.5 gBiałko
62 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruszonka z chleba z mozzarellą: 75
  • g mozzarelli, tartej
  • 90 g chleba pełnoziarnistego pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • Sos pomidorowy i gnocchi: 1000
  • ggnocchi
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 ½
  • łyżki octu balsamicznego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • ½ – ¾
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowaniagnocchi
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda dogotowaniagnocchi
  • 150 g liści szpinaku, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć chleb, czosnek i pietruszkę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Kruszonkę przełożyć do miski z mozzarellą, wymieszać kopystką, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gnocchi, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, bazylię, płatki chili, cukier, 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 2. W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Odważone gnocchi gotować 2 min krócej od czasu podanego na opakowaniu. Gnocchi przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm) lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka).
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (funkcja grill).
  7. Do naczynia miksującego dodać szpinak, wymieszać kopystką do momentu, aż szpinak zmięknie. Sos pomidorowy przelać do naczynia żaroodpornego z gnocchi, posypać kruszonką z mozzarellą. Piec 4-7 min (200°C, funkcja grill). Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry