Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym
418 kcal /
1763 kJKalorie
1763 kJKalorie
18.5 gBiałko
62 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruszonka z chleba z mozzarellą: 75
- g mozzarelli, tartej
- 90 g chleba pełnoziarnistego pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Sos pomidorowy i gnocchi: 1000
- ggnocchi
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g oliwy z oliwek
- 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 ½
- łyżki octu balsamicznego
- ½ – ¾
- łyżeczki bazylii, suszonej
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ½ – ¾
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowaniagnocchi
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda dogotowaniagnocchi
- 150 g liści szpinaku, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć chleb, czosnek i pietruszkę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Kruszonkę przełożyć do miski z mozzarellą, wymieszać kopystką, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gnocchi, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, bazylię, płatki chili, cukier, 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 2. W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Odważone gnocchi gotować 2 min krócej od czasu podanego na opakowaniu. Gnocchi przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm) lub naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (funkcja grill).
- Do naczynia miksującego dodać szpinak, wymieszać kopystką do momentu, aż szpinak zmięknie. Sos pomidorowy przelać do naczynia żaroodpornego z gnocchi, posypać kruszonką z mozzarellą. Piec 4-7 min (200°C, funkcja grill). Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
