Szybkie ragoût z jagnięciny
285 kcal /
1193 kJKalorie
1193 kJKalorie
25.2 gBiałko
14.3 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g imbiru, suszonego, mielonego
- 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona na kawałki, bezgniazd nasiennych
- 50 g oleju rzepakowego
- 400 g jagnięciny pokrojonej na ok. 1 cm kawałki
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 2 łyżeczki kminku, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki soli
- 200 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 2 pomidory (ok. 300g), pokrojone w 1 cm kostkę, do dekoracji
- kolendra, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać jagnięcinę, groszek, kminek, sól, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować30 min/100°C//obr. 2. Szybkie ragoût z jagnięciny podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane pomidorami i posypane kolendrą.