Szybkie ragoût z jagnięciny

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
285 kcal /
1193 kJ
Kalorie
25.2 gBiałko
14.3 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona na kawałki, bezgniazd nasiennych
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 400 g jagnięciny pokrojonej na ok. 1 cm kawałki
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 2 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • 200 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 2 pomidory (ok. 300g), pokrojone w 1 cm kostkę, do dekoracji
  • kolendra, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać jagnięcinę, groszek, kminek, sól, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować30 min/100°C//obr. 2. Szybkie ragoût z jagnięciny podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane pomidorami i posypane kolendrą.
Przewijanie do góry