Szybkie ciasto ze śliwkami
222.9 kcal /
932.5 kJKalorie
932.5 kJKalorie
4 gBiałko
30.9 gWęglowodany
9.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 – 550 g śliwek węgierek bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 3 jajka
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia i 50 g cukru, wymieszać45 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓. Z ⅓ ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić do zamrażalnika na 15-20 min. Pozostałe ⅔ ciasta przełożyć do tortownicy i wylepić dno, ułożyć na nim odważone śliwki, następnie oprószyć je równomiernie cukrem waniliowym, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać pozostałe 50 g cukru, ubijać12 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć na przygotowany spód ze śliwkami, wyrównać kopystką.
- Do naczynia miksującego włożyć schłodzone ciasto, podzielone na kawałki, rozdrobnić10 s/obr. 4. Rozdrobnionym ciastem posypać ubitą pianę.
- Piec 30-40 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Szybkie ciasto ze śliwkami oprószyć cukrem pudrem i podawać jako deser.
