Szybkie chili con carne

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
341.2 kcal /
1428.8 kJ
Kalorie
33.5 gBiałko
25.2 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 – 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 – 450 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 – 2 łyżeczki chili, mielonego
  • ¾ – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 480 – 500 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (z 2 puszek)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wołowinę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, chili, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać fasolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 1. Szybkie chili con carne podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem lub tortillami i udekorowane świeżą kolendrą.
Przewijanie do góry