Szybkie chili con carne
341.2 kcal /
1428.8 kJKalorie
1428.8 kJKalorie
33.5 gBiałko
25.2 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 – 450 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 – 2 łyżeczki chili, mielonego
- ¾ – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 480 – 500 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (z 2 puszek)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, chili, sól i pieprz. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać fasolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 1. Szybkie chili con carne podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem lub tortillami i udekorowane świeżą kolendrą.