Szybki sorbet cytrynowy
136 kcal /
569 kJKalorie
569 kJKalorie
0.1 gBiałko
34.4 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g cukru
- skórka z 1 cytryny bez białych błonek
- 250 – 300 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego (z ok. 5 cytryn)
- 800 g kostek lodu
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, gotować4 min/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wlać ostudzony płyn, dodać kostki lodu, zmiksować przytrzymując miarkę10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, miksować kolejne50 s/obr. 4.5. Sorbet przełożyć do pucharków, udekorować świeżą miętą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.