Szybki ryż à la paella, sałatka pipirrana; Mus z białej czekolady i sos owocowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
934.7 kcal /
3912.8 kJ
Kalorie
24.7 gBiałko
99.2 gWęglowodany
50.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mus z białej czekolady: 100
  • g herbatników maślanych
  • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 100 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • Sos owocowy i szybki ryż à la paella: 100
  • g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 680 g wody
  • 250 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 1 cm plastry
  • 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g ryżu do risotto np. Arborio
  • 200 g bobu, świeżego mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 150 g serc karczochów, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g serc karczochów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki
  • 1 opakowanie nitek szafranu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • Sałatka pipirrana: 150
  • g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 – 50 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej w 2 cm plastry
  • 75 g sałaty dębowej, zielonej dowolnej sałaty, pokrojonej na kawałki
  • 75 g oliwek, bez pestek
  • 1 łyżka oregano, suszonego świeżego, tylko liście
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • Podanie: 20
  • czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół (ok. 50g)
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć herbatniki, rozdrobnić6 s/obr. 5. Równomiernie przełożyć do 4 szklanek, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić5 min/50°C/obr. 2i roztopić, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Przełożyć do miski, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, partiami przekładać roztopioną czekoladę do miski z bitą śmietaną, wymieszać dokładnie kopystką. Mus odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć oba naczynia miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć owoce, dodać cukier waniliowy i 30 g wody, rozdrobnić30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić6 min/95°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć chorizo, dusić7 min/120°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć sos owocowy do miseczki, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące. Duszone chorizo przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby odcedzić z nadmiaru tłuszczu za pomocą koszyczka, odstawić.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć por, czosnek i czerwoną paprykę, dodać oliwę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. .
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ryż, gotować4 min/100°C//obr. 1.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bób, karczochy, pozostałe 650 g wody, szafran, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Wymieszać kopystką. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  9. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć paprykę, cebulę dymkę, sałatę i oliwki, dodać oregano, oliwę, ocet i sól, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Dodać pomidory, wymieszać kopystką.
  10. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać duszone chorizo i oliwki, w razie potrzeby doprawić do smaku, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego w obudowie urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić. Schłodzony mus czekoladowy nakładać do szklanek z herbatnikami, przekładając go odważonymi owocami. Szybki ryż à la paella podawać z sałatką pipirrana jako danie główne, mus z białej czekolady polać sosem owocowym i podawać jako deser.
Przewijanie do góry