Szybki piernik
413.8 kcal /
1732.7 kJKalorie
1732.7 kJKalorie
5.8 gBiałko
66.9 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Piernik: 100
- g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- bułka tarta ilość do posypania formy
- 2 jajka
- 250 g mleka w temp. pokojowej
- 15 g miodu płynnego
- 30 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 ½
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
- Lukier: 150
- g cukru pudru
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kandyzowana skórka pomarańczowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) posmarować olejem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, miód i olej, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać kolejne20 s/obr. 4.
- Dodać bakalie, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
- Piec 50-60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić na kratce.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Powstałym lukrem posmarować ostudzony piernik, następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Szybki piernik podawać jako deser.